[Inne] Kierowniczka i zaawansowana ciąża - adapter pasów?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tommak
    Classic
    • 2010
    • 25

Dziś o 19 w Alfie Spot VAG Sylwestrowy
  • SP9XWW
    Rider
    • 2009
    • 579

W związku z powoli zbliżającym się nowym etapem życia w mojej rodzinie - kieruję przede wszystkich do mam i tatusiów pytanie dotyczące IMO bardzo ważnej kwestii bezpieczeństwa kierowniczki czy też kierownika w ciąży.

Chodzi mi mianowicie o kwestie zabezpieczenia potomka (przed ewentualnymi problemami, czy to podczas wypadku, stłuczki, czy też nawet zwykłego ostrzejszego przychodowania na drodze). Przyciskające brzucho pasy bezpieczeństwa mogą w takim przypadku stanowić potencjalne zagrożenie (poprzez nacisk grawitacyjny czy też ten spowodowany pirotechnicznymi napinaczami pasów) na brzuch. :!:

Zdążyłem się już dowiedzieć, że istnieją specjalne przystawki, reduktory i inne dodatkowe ustrojstwa współdziałające z pasami bezpieczeństwa - poprawiające bezpieczeństwo maleństwa w tym względzie.

Nakładki na pasy mogą je przytrzymywać po bokach, pomiędzy nogami, bądź zmniejszać nacisk bezpośrednio na brzuch (akurat to rozwiązanie z ostatniego zdjęcia w ogóle mi się nie podoba).

Stąd pytanie do Was, jakie macie doświadczenia w tym względzie? Jakie rozwiązania stosujecie, stosowaliście? Jakim producentom ufacie?
    Jakie rozwiązania polecilibyście innym?
    Zapraszam do dyskusji!
    Vy 73! de S!@w

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Były ostatnio jakieś wyniki badań, że jednak bezpieczniej jest w pasach niż takich nakładkach/przystawkach. Ale teraz linku raczej nie znajdę. Moja pani jeździ normalnie w pasach (albo czasami bez).
      BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• cool_torun
        Ambiente
        • 2008
        • 162

Jakie dziwne ustrojstwa. Na pewno żadnego pasa nie powinno być na brzuchu z żadnym nawet adapterem.Zapięcia na uda - hmmmm.
        Tak naprawdę jedyne co należy zrobić, to część pasa która idzie przez biodra - należy umieścić poniżej brzucha i ułożyć tak jak w fotelikach z dziećmi - czyli na płasko (całą szerokością przylegały do ud)
        PS
        Czy te wymysły mają jakieś atesty?

Komentarz

• Uciech
          Drive
          • 2010
          • 45

Witam..

W naszym przypadku używana była podkładka 'BeSafe'

Konstrukcja sprawia mocne ściągnięcie pasa poniżej linni brzucha.. Tak wiec wydaje się bezpieczne...

Pozdrawiam..

PS
          Czy z podkładką czy bez ale ja mocno sugeruje jazdę w pasach..

Komentarz

• uniks
            Classic
            • 2011
            • 39

Yellow,

my z żoną używaliśmy dwóch różnych rozwiązań, wspomnianego przez poprzednika 'BeSafe' oraz takiego jak na zdjęciu pierwszym z lewej. Zdecydowanie lepszy okazał się być 'BeSafe' (pierwsze lepsze zdjęcie via google: http://dino.sklep.pl/nowy/be-safe-ad...zy-p-2706.html ). Adapter BeSafe znacznie lepiej odciągał pas od brzuszka, a różnica w funkcjonowaniu tych dwóch rozwiązań jest znacznie bardziej widoczna, im osoba jest szczuplejsza.

Tak czy owak, zdecydowanie jazda w pasach... i pewnie trochę wolniej
            Skoda Octavia II Elegance 1.6FSI (BLF)
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=47274

Komentarz

• kropeck
              RS
              • 2009
              • 2319
              • Octavia II (1Z3)
              • BLF 1.6 FSI 115 KM

tak tylko informacyjnie, ale wiecie że:
              art. 39
              1. Kierujący pojazdem samochodowym oraz osoba przewożona takim pojazdem wyposażonym w pasy bezpieczeństwa są obowiązani korzystać z tych pasów podczas jazdy, z zastrzeżeniem ust. 3.
              2. Obowiązek korzystania z pasów bezpieczeństwa nie dotyczy:
              1) osoby mającej orzeczenie lekarskie o przeciwwskazaniu do używania pasów;
              2) kobiety o widocznej ciąży;
              Pozdrawiam,
              Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Kajtiii
                Rider
                S_OCP Member
                • 2007
                • 291

kropeck przepisy przepisami ale ktoś kto ma odrobinę oleju w głowie będzie zapinał pasy nawet w widocznej ciąży. Pamiętajmy, że zderzenie nawet z małą prędkością (bez pasów) może bez problemu spowodować że nasza głowa zamieni się w młotek do rozbijania przedniej szyby. I wcale nie musi być nasza wina, zawsze ktoś może wpaść w nas.... Według mnie nie ma tu żadnej dyskusji a szczególnie jeśli chodzi o przyszłe mamy.
                A co do przystawek czy innych wynalazków to nie mam zbytniego zaufania do nich. Prawidłowo poprowadzony seryjny pas bezpieczeństwa (czyli część biodrowa puszczona POD brzuchem), napewno zapewni optimum bezpieczeństwa w razie kraksy której oczywiście nikomu nie życzę. :szeroki_usmiech

Komentarz

• kropeck
                  RS
                  • 2009
                  • 2319
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BLF 1.6 FSI 115 KM

Oczywiście nie podejmuję się dyskusji o bezpieczeństwie, tylko informuję o tym co mówią przepisy. Zainteresowani wykorzystają ten fakt. Ciekaw jestem tylko jak się "specjaliści" zapatrują na pasy u kobiet w ciąży (czy nie powodują ucisków itp.). I jak napinacze pasów wpływają na taki brzuszek podczas ewentualnej stłuczki.
                  Pozdrawiam,
                  Michał

Komentarz

• Kajtiii
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 291

Spokojna głowa. Tak jak pisałem - pas puszczony pod brzuchem - nie robi kobiecie żadnej różnicy ani dla komfortu jazdy ani dla bezpieczeństwa potomka. Testowane No chyba że kobitka jest jak księżniczka na ziarnku grochu.....
                    Poza tym zawsze lepsza jest prewencja niż kłopoty.

Fakt, że niektóre kobiety wykorzystują swoje prawa by pasów nie zapinać ale to już dyskusja nie na moje młode nerwy. W każdymbądź razie moja kobieta (i ja też choć w ciąży jeszcze nie byłem :wink: ) za młotek do wybijania szyb robić nie chcemy

Komentarz

• soszek81
                      L&K
                      • 2010
                      • 1245

Moja żona zapinała pas bez żadnych nakładek. Po prostu dolną część pasa prowadziła pod brzuszkiem i było OK.
                      A jak jej się zapomniało to maluszek sam jej przypominał i kopał w ten pas aby go poprawić.
                      Była O1 kombi ALH++ 150/340
                      Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• kropeck
                        RS
                        • 2009
                        • 2319
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BLF 1.6 FSI 115 KM

A nie lepiej folią spożywczą owinąć wokół fotela? :-) tłumienie na całej szerokości :-)
                        Pozdrawiam,
                        Michał

Komentarz

• soszek81
                          L&K
                          • 2010
                          • 1245

Ja ja ja - a przerabiałeś postoje na każdej mijanej stacji? Na tą folię by nie wyrobił
                          Była O1 kombi ALH++ 150/340
                          Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• kropeck
                            RS
                            • 2009
                            • 2319
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez soszek81
                            Ja ja ja - a przerabiałeś postoje na każdej mijanej stacji? Na tą folię by nie wyrobił
                            Fotele byłyby całe foliowe :-) a z folii odprowadzenie przez uszczelkę na zewnątrz auta .... na drodze będzie to wyglądało, jakby klima się skraplała
                            Pozdrawiam,
                            Michał

Komentarz

• ruwado
                              RS
                              • 2009
                              • 14909
                              • Octavia IV (NX3)

Kiedyś czytałem, że pasy bezwładnościowe nie przeszkadzają ciąży. Zwykłe trzeba dobrze regulować. Chyba że doktorek da świstek, że nie trzeba zapinać. Bezwładnościówki są zawsze dobrze dopasowane.
                              Zamieszczone przez soszek81
                              Po prostu dolną część pasa prowadziła pod brzuszkiem
                              i to wystarczy. A ryzyko raczej jest związane z ewentualnymi wypadami - tfu, tfu, tfu
                              pozdrawiam - Darek
                              ​​

Komentarz

• SP9XWW
                                Rider
                                • 2009
                                • 579

Serdeczne dzięki wszystkim za dobre rady!
                                Po dyskusji na łonie rodziny (szwagierka z malutką dwójką) i osobistych przymiarkach mojej zony zdecydowaliśmy się na rozwiązanie oferowane przez BeSafe (z uchwytem pasów pomiędzy nogami - odciągającym pasu do dołu z brzuszka).

Zamieszczone przez Kajtiii
                                Spokojna głowa. Tak jak pisałem - pas puszczony pod brzuchem - nie robi kobiecie żadnej różnicy ani dla komfortu jazdy ani dla bezpieczeństwa potomka. Testowane No chyba że kobitka jest jak księżniczka na ziarnku grochu.....
                                No nie do końca tak jest :szeroki_usmiech Moje maleństwo jak tylko poczuje cokolwiek uciskającego choćby nieznacznie brzuszek - od razu daje mamusi popalić. Stąd odpadło rozwiązanie z przytrzymywaniem pasów po bokach. Adapter BeSafe już zamówiłem. Jeszcze raz śliczne dzięki za pomoc.

PS: I jeszcze dla przyszłych szukających - WIDEO jak wygląda taki adapter i jak się go montuje.
                                Vy 73! de S!@w

Komentarz

Pracuję...